Društvo kaktusara Srbije
 


  Početna
 
O nama
Učlanjivanje
Aktivnosti
Novosti
Literatura

Osnivači


Album.01

Album.02

Album.03


 

 
Добро нам дошли!
 
       Покушаћемо да Вам на следећим страницама кажемо нешто о нама, о томе ко смо, како смо основани, шта су нам циљеви, како смо организовани, како да постанете једна или један од нас, како да ступите у везу са нама. Жеља нам и је да Вам ове странице помогну да и обогатите своју колекцију биљака а и да очувате оне које већ имате, за шта ће Вам од велике помоћи бити наша издања као и друге активности Друштва. Трудићемо се да будемо актуелни и да вас редовно обавештавамо и о ономе што је било и о ономе што припремамо.
 
Почетак

       Крајем децембра сада већ помало и далеке 1994. године на тлу некадашње Југославије још увек је беснео ратни пожар уништавајући оно што су генерације стварале и раздвајајући многе пријатеље, па и оне окупљене у загребачком Друштву љубитеља цвећа. Упркос свим друштвеним невољама па и општој тешкој економској ситуацији, мала група ентузијаста, љубитеља кактуса и других сукулентних биљака, је имала довољно снаге и воље да у том тешком времену започне једну авантуру посвећену пре свега љубави, лепоти и пријатељству – љубави према неизмерним  лепотама природе и пријатељству свих “кактусара” диљем великих, шарених пространства наше планете. Тако је на почетку те зиме, 24. децембра у београдском хотелу ”Касина”  одржана оснивачка скупштина Друштва кактусара Србије. Мала дружина се брзо повећавала. Размењивали смо биљке, искуства и сазнања, помагали једни другима саветима, и изнад свега - дружили се. Све то чинимо и данас и позивамо Вас да нам се у томе придружите.
 
Наши циљеви

       Друштво је независна невладина непрофитабилна организација посвећена пре свега развијању љубави према сукулентним и другим биљкама. Стога се трудимо да између чланова Друштва али и код других грађана Србије радимо на ширењу и унапређењу овог и сличних хобија,  подизању културе односа према природи и позитивног и одговорног приступа природној и друштвеној средини уопште. У том смислу, радо приказујемо наше  збирке један другоме али и јавности, сарађујемо са организацијама из Србије али и изван ње а које имају циљеве сличне нашима, састајемо се и дружимо и, уопште,  верујемо да су љубав према природи и љубав према људима нераздвојиве. 
 
Како смо организовани
 
       Највиши орган Друштва је Скупштина и чине је сви активни чланови Друштва. Скупштина бира остале органе Друштва и одлучује о статутарним питањима. Друштво има:
- Управни одбор од 5 чланова који одлучује о стручним питањима око програма рада Друштва и  његовој реализацији;
- Председника,  који представља Друштво пред трећим  лицима, поспешује рад Друштва и његових органа, промовише и пропагира Друштво у јавности и брине о законитости рада Друштва;
- Надзорни одбор од 3 члана који брине да се рад осталих органа и Друштва у целини у свему одвија у складу са Статутом Друштва и то на најцелисходнији начин;
- Секретара Друштва који брине о евиденцијама, комуникацији са члановима и другој администрацији;
- Благајника који прикупља чланарину.
 
Секције
 
       Да би рад Друштва био што ефикаснији а ми се што боље и  више  дружили,  организовани смо по секцијама. Секције се могу формирати без ограничења, свуда где за то постоји интересовање. Довољна је иницијатива неколико колекционара да би се у неком месту или региону формирала нова секција Друштва. Сву потребну помоћ у томе пружиће управа Друштва и  секције које већ постоје и имају искуства. На секцији је да изабере свог председника који ће бринути о њеним активностима и сарадњи са Друштвом. Осим по регионалном принципу, секције се могу оснивати и по интересном принципу, на пр. да би окупиле чланове који се посебно интересују за неку групу биљака или неко подручје са кога нам оне долазе. За сада су активне секције у Београду, Нишу и Суботици али се колекционари окупљају и у другим местима, неформално, што никако не умањује њихово задовољство.