Društvo kaktusara Srbije
El Jardín-pogled
Cola de cordero (Cleistocactus jujuyensis)
Cardón/Pasacana (Trichocereus pasacana)
Gymnocalycium saglionis var.tilcarensis
Gymnocalycium saglionis var.tilcarensis
Airampo (Opuntia tilcarensis)

El Pucará de Tilcara y El Jardín Botánico de Altura

 

          El Pucará de Tilcara je tvrđava sagrađena od strane naroda  Tilcaras koji su dio plemena Omaguacas, na strateškoj tačci iznad planinskog procijepa - Quebrada de Humahuaca, u argentinskoj  provinciji Jujuy (urođenici tog područja odlučili su da postave svoje naseobine na vrhove brda ili na teško pristupačne visoravni). Nalazi se na jugu grada Tilcara, iznad zaobljene stijene na 80 m visine iznad rijeke Río Grande, koja je na 2450 m nadmorske visine. To je bilo idealno mjesto za odbranu od napada. S jedne strane štitile su ih strme litice Río Grande, a sa druge neravne padine. Na pristupačnim padinama izgradili su visoke zidove. Tvrđava Pucará nije imala samo odbrambeni značaj nego, takođe, društveni i religiozni. Sa te visine su mogli kontrolisati okolna polja i seljačke kuće na nižim terenima. Jedna je od najvažnijih i poznatih starih naseobina u regionu Humahuaca prije dolaska Španaca. Proteže se na površini od 8-15 ha i stara je, otprilike, 900 godina. Između ostalog u  tvrđavi ima nekoliko skupina kuća, torova, groblje i jedno mjesto za religiozne obrede. Otkrio ju je etnograf Juan Bautista Ambrosetti u jednom od svojih arheoloških istraživanja na sjeveroistoku Argentine 1908. godine, a 1966. godine je inaugurisan prvi dio arheološkog nalazišta i a ostatak dvije godine kasnije.

 

          Nama najvažnije u cijeloj priči je što pored Arheološkog muzeja na tom mjestu postoji i značajna Botanička bašta - El Jardín Botánico de Altura. Tu i na toj velikoj nadmorskoj visini se uzgajaju i proučavaju biljne vrste karakteristične za to i okolno područje, a među kojima je značajan broj kaktusa sa tog i okolnog područja. Između ostalih, tu su:

 

1. Cola de Cordero - Cleistocactus jujuyensis

    Ovaj kleistokaktus ili “Jagnjeći rep”, kako ga tamo zovu, je vrsta sa jugoistoka od Tilkare na nadmorskoj visini između 500 i 1000 metara.

2. Cardón Blanco o Vicuñita - Oreocereus celsianus

    Vrsta kaktusa koji živi na jugu Bolivije i sjeveru argentinske provincije Jujuy na nadmorskoj visini između 3500 i 4000 metara. Rastu u skupinama čime čine čiste male šumarke što ambijentu čini jednu dodatnu ljepotu. Rastu razgranato i u visinu između 1,5 i 3 metra, a mogu postići debljinu od oko 20 cm u prečniku. Plodovi su mesnati, imaju ukus limuna i služe kao hrana za razne životinje na tom području.

3. Pasacana/"Cardón" - Trichocereus pasacana

    “Bodljikavac” – grdosija koji naraste do 15 metara u visinu, karakterističan za provincije na sjeveru Argentine (od Jujuy do Catamarca) čije kamenite padine ispunjava svojim prisustvom i prilično je upotrebljiv ljudima u razne svrhe (pa i za daske).

4. Cactus - Gymnocalycium saglionis variedad Tilcarensis

     ili Gymnocalycium saglionis ssp. Tilcarense

     ili Gymnocalycium saglionis var. tilcarensis, što je korektan naziv!

5. Cabeza de Viejo/"Cardoncito Blanco"/"Vicuñita" - Oreocereus trolli

     “Starčeva glava” – ljepotan za brojne turiste, a on “tako običan u svom ambijentu” na jugu Bolivije i sjeveru argentinske  provincije Jujuy. KAŽU: presađivanje iz prirode uzetih biljka uglavnom vodi ka umiranju te biljke, ALI proizvodnja iz sjemena biva vrlo uspješna (!?).

6. Airampo - Opuntia tilcarensis

7. Poco - Trichocereus poco

     “Poko” raste u komšiluku “starčevih glava”, a na nadmorskoj visini između 3200 i 4200 metara. Stubaste je forme i bez razgranavanja, ide u visinu do 5 metara i u debljinu do 40 cm u prečniku. Ima jestive plodove, a drvo od njega je upotrebljivije i valjanije od drveta trihocereusa pasakane.

 

* Ima još vrsta, ali ….. to morate vidjeti sami i na licu mjesta!

 

Prevod i obrada iz više izvora sa interneta: Ankica i Milan Matić
 

 
La Quebrada de Humahuaca y El Pucará de Tilcara Tilcara-ulica El Pucará de Tilcara-ulaz
     
El Pucará de Tilcara-danas El Pucará de Tilcara-kaktusovina El Pucará de Tilcara-dio

 

 

El Jardín-ulaz
Cardón blanco/Vicuñita (Oreocereus celsianus)
Vicuñita-razgranata
 
Vicuñita-plodovi
 
Cabeza de Viejo/Cardoncito Blanco/Vicuñita (Oreocereus trolli)
Poco (Trichocereus poco)